Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης 10, 19009 Ραφήνα
Τηλ: 22940-24355, Fax: 22940-26261
email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Έκθεση Μαθητών 2014

Εργασίες μαθητών στα μαθηματα Οδύσσεια, Ιλιάδα, Ηροδότου Ιστορία, Βιολογία, Θρησκευτικά και Ιστορία.

ΦΩTΟΓΡΑΦΙΕΣ

Αρχαιότητες Ραφηνας

ομιλία του Δρ. Αρχαιολογίας Ευάγγελου Νικολόπουλου, Αναπληρωτη Προϊστάμενου Β’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτητων.

ΦΩTΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ομιλία του Ιατρού κου Παπαϊωάννου Κων/νου

Ήλιος: Φίλος η Εχθρός;

ΠΕΡΙΣΣΟTΕΡΑ

Κάτω Ιταλία - Σικελία

8ημερη εκδρομη στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία.

ΦΩTΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εορτη επετείου 25ης Μαρτίου

Εκδηλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
ΦΩTΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πνύκα & Αρχαία Αγορά

Περίπατος της Β'τάξης στην Πνύκα και την Αρχαία Αγορά

ΦΩTΟΓΡΑΦΙΕΣ

Επίσκεψη στο Πλανητάριο

Επίσκεψη της Α' τάξης στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Πλανητάριο)

ΦΩTΟΓΡΑΦΙΕΣ

Βενετσιάνικες Μάσκες

Έκθεση Βενετσιάνικης Μάσκας από το εργαστηρι στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος

ΦΩTΟΓΡΑΦΙΕΣ

Νέα

Έλεγχοι Προόδου

Οι έλεγχοι προόδου με την τελική βαθμολογία θα δίνονται σε γονείς και κηδεμόνες από την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014.
Το σχολείο θα είναι ανοικτό έως τις 30 Ιουνίου και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού κάθε Τετάρτη από 0830-1330.

Δραστηριότητες

Προστασία των ζώων

Οι μαθητές του Γυμνασίου Ραφήνας, ευαίσθητοι σε κάθε μορφή ζωής που κατοικεί στο χειμαζόμενο από τον άνθρωπο πλανήτη μας, συγκρότησαν ομάδα Αγωγής Υγείας  για την προστασία των ζώων και την περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους, με εμψυχώτρια τη φιλόλογό τους Παπαγεωργίου Γ. Προμηθεύτηκαν τροφή και ταίζουν σε καθημερινή βάση αδέσποτα σκυλιά της περιοχής μας.

Read more...

Ανακοινώσεις

ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών της Α' τάξης για την νέα χρονιά 2014-2015, μπορούν να κατεβάσουν το ατομικό δελτίο υγείας από εδώ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας συμπληρώνεται από ιατρό και κατατίθεται στην γραμματεία του Γυμνασίου μέχρι την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, μαζί με μία φωτογραφία του μαθητού/τριας, ένα Πιστοποιητικό Γεννήσεως  και το έντυπο για τα στοιχεία επικοινωνίας

Εκπαιδευτικό Υλικό

Ιστότοπος για το μάθημα της Γεωλογίας / Γεωγραφίας της καθηγήτριας κας Ε. Πασχάλη.
Στον ιστότοπο αυτό θα βρείτε:
Το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται στην τάξη για το μάθημα της Γεωλογίας - Γεωγραφίας της Α Γυμνασίου.
Φύλλα εργασίας (προσεχώς).
Blog με ενδιαφέροντα άρθρα και βίντεο σχετικά με το αντικείμενο του μαθήματος.
Χρήσιμους συνδέσμους.
Forum.
Εργασίες μαθητών (προσεχώς). ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υλικό για το μάθημα της Οικιακής οικονομίας παρουσιάζεται στο ιστολόγιο της καθηγήτριας του σχολείου μας κας Α. Σαμαρά. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Υλικό για το μάθημα της Βιολογίας στο ιστολόγιο της Βιολόγου κας Πούλη. Μπορείτε να το επισκεφθείτε εδώ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έχει τεθεί σε λειτουργία το ιστολόγιο της καθηγήτριας κας Βλάχου, με υλικό για το μάθημα της Τεχνολογίας. Πρόσβαση στο ιστολόγιο. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
May 13 2014

dionysus

Ολοκληρώθηκαν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις του προγράμματος με θέμα την αρχαία τραγωδία και τα αρχαία θέατρα με την περιήγησή μας στα μνημεία της νότιας κλιτύος της Ακρόπολης. Πρώτη στάση μας το αρχαίο θέατρο του Διονύσου, κάτω από την Ακρόπολη. Πρόκειται για το σημαντικότερο θέατρο της αρχαιότητας αφού εκεί παρουσίασαν κατά τα Μεγάλα ή εν άστει Διονύσια τις τραγωδίες τους οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές.

Η λατρεία του Διονύσου εισήχθη στην Αττική από τον Πεισίστρατο και τους γιους του στο β΄μισό του 6ου αιώνα π.Χ. Εκείνη την εποχή ανεγέρθηκε στα ΝΑ της Ακρόπολης ο αρχαϊκός ναός του Διονύσου και λίγο βορειότερα διαμορφώθηκε κυκλικός χώρος για την τέλεση των λατρευτικών δρώμενων. Οι θεατές τα παρακολουθούσαν καθισμένοι στην πλαγιά του λόφου, όπου αργότερα τοποθετήθηκαν ξύλινα καθίσματα. Ο κυκλικός αυτός χώρος αποτέλεσε την ορχήστρα του μετέπειτα θεάτρου. Από τον κυκλικό χορό των λατρευτών του Διονύσου γεννήθηκε η τραγωδία.

Σταδιακά τα καθίσματα αντικαταστάθηκαν από λίθινα, κατασκευάστηκε η σκηνή, κλίμακες που διαιρούσαν το κοίλο σε κερκίδες και οριοθετήθηκαν οι πάροδοι. Το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών καταλοίπων του θεάτρου ανήκει στη μνημειακή  διαμόρφωση του θεάτρου από τον Λυκούργο, τον 4ο αιώνα π.Χ. Προσθήκες έγιναν κατά τους ελληνιστικούς και κυρίως κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, οπότε κατασκευάστηκε και νέα σκηνή, εντυπωσιακών διαστάσεων. Κατά  τους  χριστιανικούς χρόνους στο θέατρο ανεγέρθηκε παλαιοχριστιανική βασιλική.

Εντοπίσαμε το χώρο στα ανατολικά του θεάτρου, όπου ο Περικλής έχτισε το Ωδείο του στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ.  Σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς το σχέδιο του Ωδείου βασίστηκε σε αυτό της σκηνής του Ξέρξη και η σκεπή ήταν κατασκευασμένη με α ξύλα τα Περσικών πλοίων.
Στη συνέχεια περπατήσαμε κατά μήκος του αρχαίου Περιπάτου, περάσαμε από τα ερείπια του ναού του Ασκληπιού και της στοάς του Ευμένη για να καταλήξουμε στο Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού. Ήταν το τρίτο ωδείο της αρχαίας Αθήνας, μετά το ωδείο του Περικλή και το ωδείο του Αγρίππα στην αρχαία Αγορά (15π.Χ.) Οικοδομήθηκε το 2ο αι. μ.Χ από τον ευεργέτη Ηρώδη Αττικό, σε ανάμνηση της συζύγου του Ρήγιλλας, που πέθανε το 160μ.Χ.

Το Ωδείο με χωρητικότητα περίπου 5000 ατόμων ήταν στεγασμένο και προοριζόταν για μουσικούς αγώνες. Σε πρόσφατο δημοσίευμα μάλιστα της εφημερίδας «GlobeandMail» το θέατρο Ηρώδη του Αττικού κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως των κορυφαίων χώρων για ζωντανές παραστάσεις.
Συνεχίσαμε την περιήγησή μας μιλώντας για την οδό Τριπόδων και τα χορηγικά μνημεία. Ο θεσμός της χορηγίας ήταν μορφή έμμεσης τιμητικής φορολογίας καθώς οι χορηγοί αναλάμβαναν τα έξοδα των θεατρικών παραστάσεων. Οι νικητές αφιέρωναν τρίποδα τοποθετημένο σε περίοπτη θέση πάνω σε μαρμάρινες ναόσχημες κατασκευές, κατά μήκος της οδού των Τριπόδων.  Η επίσκεψή μας συμπεριέλαβε τα δύο σωζόμενα χορηγικά μνημεία της περιοχής, αυτό του Θρασύλλου, στο πίσω μέρος του θεάτρου του Διονύσου και αυτό του Λυσικράτη, στην Πλάκα. Το πρώτο μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό (Παναγία Σπηλιώτισσα). Το χορηγικό μνημείο του Λυσικράτη-γνωστό και ως Φανάρι του Διογένη-κορινθιακού ρυθμού, είναι διακοσμημένο στη ζωφόρο του με παραστάσεις από τις περιπέτειες του Διονύσου. Την εποχή της Τουρκοκρατίας  αγοράστηκε από τους καπουτσίνους μοναχούς και ενσωματώθηκε στη βιβλιοθήκη παρακείμενου μοναστηριού. Εκεί φιλοξενήθηκε ο Λόρδος Βύρων και έγραψε κάποια από τα γνωστά ποιήματά του.

Η όμορφη βόλτα μας τελείωσε στην Πλάκα, όπου χαλαρώσαμε και ξεκουραστήκαμε μετά από ένα γεμάτο  ανοιξιάτικο πρωινό! 

Αρχαίο Θέατρο Διονύσου

μνημείο  Λυσικράτη

περιήγηση

Αρχ. θέατρο Διονύσου

Ωδείο Ηρώδη Αττικού

Ναός του Ασκληπιού

Πλάκα

/6
Rating: /5 ( Votes)
5-192.jpg

μνημείο  Λυσικράτη

Tags:

Υδροβιότοπος Ραφήνας

 

Έκθεση έργων τεχνολογίας 2014

Φυσικοί, θρησκευτικοί, πολιτιστικοί θησαυροί της Ραφήνας

 

Μετεωρολογικός Σταθμός Ραφήνας


Μετεωρολογικός Σταθμός φιλοξενούμενος στο Γυμνάσιο Ραφήνας.
Μέλος του Δικτύου Σταθμών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.